Bir muktedir (Başkan, Cumhurbaşkanı, Başbuğ, Menager, President, Emir, Melik, Kral, Sultan, Şah, Padişah, Halife vb.) 5 açıdan her daim eleştirilmek ve denetlenmek , 5 suçtan ise yargılanmak ve mahkum edilmek durumundadır. Tabiki bunların adil, tarafsız bir mahkemede kanıtlanması gerekir. Kur’an’da yer alan bu hususların gayet evrensel, tüm ülkeler ve milletler için geçerli olduğunu düşünüyorum.
Tüm muktedirler 5’i idari açıdan, 5’i de cezai yaptırım açısından 10 konuda eleştiriye muhataptırlar.
1- Adalet:
Adaletli davranıyor mu? Herkese eşit mesafede duruyor mu?
Bir din, mezhep, ırk, etnik köken, kabile, aşiret, parti, ideoloji, mahalle, grup, aile, akraba, takım tayfa tutuyor mu? Yasaları ayırım gözetmeden kendi yakınlarının aleyhine bile olsa uyguluyor mu?
Eğer bunları yapıyorsa adil davranıyor, yapmıyorsa taraf tutuyor, diğerlerine zulmediyor demektir.
2- Emanet:
Makam ve mevkileri emanet olarak mı yoksa hibe, bağış, lütuf olarak mı görüyor?
Emanet geçicidir, teslim edilmesi gereken bir sahibi vardır. Ancak Allah’ın lütfu, bağışı, hibe olarak görüyorsa bunun sahibi kendisi olur ve devretmeyi düşünmez.
3-Ehliyet: Makam ve mevkilere ehliyet ve liyakat sahiplerini mi yoksa kendi akraba ve yandaşlarını mı getiriyor?
4- Meşveret:
Kamu kurumlarını (devleti) ortak akıl ile mi yoksa tek adam rejimi ile mi yönetiyor?
5- Maslahat:
Yönetimde halkın durumunu iyileştirme (kamu yararı) mı gözetiyor yoksa kendisini ve tayfasını zengin etmeye mi bakıyor?
Bu çerçevede 5 evrensel suçu işleyip işlemediklerine bakılır. Bunlar i cezai yaptırım gereken evrensel suçlardır.
6- Öldürmek:
Faili meçhul cinayetler, suikastler, göstericilere ateş açma sonucu ölümler, devlet terörü estirerek ölümlere neden olmak türünden tüm cinayetlerden sorumludurlar. Çünkü bunlar tüm modern hukuk sistemlerinde suçtur. Kur’an’da ceza öngrülen 5 şeyden ilki öldürmektir. On emirden ilki de ‘öldürmeyeceksin’ dir.
7- Çalmak:
Devletin hazinesinden ihale, yolsuzluk, yol, köprü, havaalanı, hastane, inşaat vb. adı altında binbir çeşit çalma yöntemleriyle zimmete para geçirme, kendine aktarma, kendini ve tayfasını zengin etmekten sorumludurlar. Çünkü bunlar tüm modern hukuk sistemlerinde suçtur. Kur’an’da ceza öngrülen 5 şeyden birisi de hırsızlıktır. On emirden ikincisi de ‘çalmayacaksın’ dır.
8- iftira atmak:
Medya gücünü kullanarak özellikle muhalifleri karalamak, yalan haber yaymak, küçük düşürmek, linç kampanyanları organize etmek ve bunları teşvik etmekten, yol vermekten, cesaretlendirmekten sorumludurlar.
9- Taciz ve tecavüz:
Bu evrensel suçun mukderiler için anlamı emri altındakilere ahlaksız teklif, zorlamak, dayatma, kanunsuz emir, görevi kötüyle kullanma, makam ve mevki istismarıdır. Bunların hepsi üstün astı, amirin memuru taciz ve tecavüzüne girer. Dünyanın her yerinde suçtur, hele de amirin memuru, üstün astı, kamu görevlisinin halka bunu yapması katmerli suç olur. Bir kadına tecavüz etmek suçtur ama emniyetini sağlamakla görevli olduğu bir eve polisin girerek tecüvüz bulunması iki kat suçtur.
Muktedirler ve emri altındaki tüm kamu görevlileri devlet imkanlarını, makam ve mevki gücünü kullanarak, nufüz ticareti yaparak, görevi suistimal ederek kendine ve tayfasına çıkar temin etme amacıyla kullanmaktan sorumludurlar. Çünkü bunlar tüm modern hukuk sistemlerinde de suçtur.
10- Kenz yapmak:
Haksız kazanç, vergi kaçırma, kara para aklama vb. kapitalist modern hukuk sistemlerinde, ihtiyaçtan fazla mal biriktirmek (kenz) ise Kur’an’da uhrevi ceza (dağlanma, yanma) ile tehdit edilen bir suçtur. (Tevbe 34-35)
Muktedirler ve emrindekiler adil ve tarafsız mahkeme kararıyla nüfuzlarını kullanarak haksız kazanç elde etmekten, hazineyi soymaktan, kara para aklamadan , üstelik kamu üzerinden zenginleşmekten sorumlu ve suçlu olurlar.
