Yeni Başlayanlar İçin Siyaset Rehberi

Y

Mağaradan şehre inen adam eşine “Beni örtün, beni örtün”dedi.

Duyduğu sesler onu sarsmıştı.

“Korkma”dedi eşi, “Sen öksüzü korursun, yoksulun yanında olursun ve asla yalan söylemezsin.”

Ve ekledi: “Bu duyduğun İbrahim’e, Musa’ya, İsa’ya gelen ‘Namus-u Ekber’dir, korkma!”

***

Bu sözler daha sonra “Mâûn” suresi oldu; “Dine yalan diyeni görmedin mi? Öksüzü hor görür. Yoksulu doyurmaya teşvik etmez…” (Mâûn; 1-3)

Eğer Kur’an’dan bir siyaset (kamu faaliyeti) rehberi çıkarılacaksa, temel esasları bu olan bir yol haritası ortaya çıkar.

Çünkü burada neyin savunulacağı ve kimlerle birlikte olunacağının işaretleri var. Devletin başındakilere şunları koruyacaksın ve şunlarla birlikte olacaksın denmekte.

Hz. Peygamber’in 23 yıllık din-u devlet (kamu) faaliyeti tamamen bu çizgide olmuştur. Daima öksüzü korumuş, yoksullarla beraber olmuş ve asla yalan söylememiştir.

‘Harun gibi gelip Karun gibi olmamış’, ‘ceketi ile gelip ceketi ile gitmiş’, vefat ettiğinde geride“bir kaç kap ve bir kitap” dışında bir şey bırakmamıştır.

Vefatına en çok öksüzler ve yoksullar üzülmüştür.

Medine’de kurduğu “Adalet Devleti”nde en çok öksüzler ve yoksullar öne çıkmış, alttakiler üste, üsttekiler alta inmiştir. Vefatına yakın zenginlerle yoksullar arasındaki fark neredeyse sıfırlanmıştır.

Mekke fethedildiğinde siyahî köle Bilal Kabe’nin damında ezan okuyarak, yalınayaklıların zaferini ilan etmiş ve tabiri caizse çok da yakışmıştır.

Hz. Peygamber, hareketine başladığında gözünü zengin kodamanlara dikmemiş, “Yoksulları yanından kov” diyenlere tıpkı Hz. Nuh gibi asla prim vermemiştir. (Hud; 11/27, Şuâra; 26/111).

İşte Hz. Peygamber’in takip ettiği siyasetin ana yolu bundan ibarettir ve bu ölene kadar hiç değişmemiştir.

***

Bir de zamane siyasetçileri bakın.

Partilerini daha kurarken “kavmin zenginlikten şımarmış ileri gelenlerine” gidiyorlar. Önce onların onayını almak istiyorlar. Paranın efendilerinden icazet almak için kuyruğa giriyorlar.

Alttaki milyonlarla değil; üstteki bir avuç ‘kavmin zenginlikten şımarmış ileri gelenine’ (mele-i mütref) yanaşıyorlar.

Öksüzü korumuyor, yoksulla beraber olmuyorlar.

Lüks otellerde toplanıyorlar.

Jiplerine binerek ezileni, yoksulu savunacaklarını sanıyorlar.

Daha Harun gibi gelmeden Karun rüyaları görenler var.

Böyle olmaz!

***

Kenarda sıra bekleyerek değil; çatır çatır muhalefet yaparak iktidara gelinir.

İktidar sokaktan, dipten, yangının, acının, feryadın olduğu yerden çıkar.

İktidar lütfedilmez, söke söke alınır.

Çünkü bir ülkede iktidar, “egemene” en önde, en cesur muhalefeti kim yapabiliyorsa onun hakkıdır.

Ve bir ülkede eleştirilmeyi en çok hak eden, oranın egemenidir.

Çünkü başta elektrik, su, doğalgaz olmak üzere bizden alınan kesintiler ve 25 çeşit vergilerden oluşan kamu kaynakları emrinde, savaşa ve barışa karar verme yetkisi onda, ülke hazinelerinin anahtarı ona teslim edilmiş ve memleketin mukadderatını belirleme makamındadır.

Bu eleştirilmeyecek de kim eleştirilecek?

Hz. Ebubekir dahi olsa bu yetkileri kullanan “kamu icraatları” eleştiriye açıktır.

***

Kulak verin ve dinleyin!

Bunları başka bir yerden duyamazsınız.

Harun postuna bürünmüş Karunluğa yol vermeyiniz.

150 milyarlık arabalara binip simit eylemine giderek gülünç duruma düşmeyiniz.

Pahalı otellerden çıkınız.

Sokağa, varoşlara, öksüzün, yoksulun, çaresizin, yangının olduğu yere gidiniz.

İşçiyi, emekçiyi, garibanı, yoksulu, kimsesizi aday gösteriniz.

“Aşağı tabakayı yanından kov” diyen tuzu kurulara aldırış etmeyiniz.

Öksüzü yani kimsesizi, garibanı, yalnız kalmışı, sesi kısılmışı, hakkı yenmişi, dilinden, dininden, mezhebinden, derisinin renginden, kimliğinden dolayı dışlanmışı koruyunuz, onlara kol kanat geriniz.

Yoksulu yani evine ekmek götüremeyen babaların, açlıktan göğsünden süt gelmeyen annelerin, evsizlerin, borçluların, işçilerin, emekçilerin yanında olunuz. Onlara ulufe dağıtmayınız, onlara acıyarak lütufta bulunmayınız, onların yanında olunuz, onlarla beraber yürüyünüz.

Siyaset yapmayınız.

Evet, siyaset yapmayınız!

Sahiden ve cidden onlarla beraber olunuz.

Zenginin önünde eğilmeyiniz. “Her kim sırf zengindir diye birinin önünde eğilirse dinin yarısı gider” diyen “en büyük kamu adamının” sesine kulak veriniz.

Mesele adalete taraf olmak değil; bilakis adalete iman etmektir.

Davayı sindiriniz. Adalete ve eşitliğe siyaset icabı değil; tevhidî bir dünya görüşü olarak iman ediniz.

Eski alışkanlıklarınızı terk ediniz.

“Allah nimetlerini kulları üzerinde görmek ister.”

Doğru.

Yani Allah adalet, doğruluk, dürüstlük, infak, güzel ahlak ve paylaşım gibi nimetlerini kulları üzerinde görmek ister.

Bunu şahsınızda gösteriniz.

Nimet denince neden hemen akla para ve zenginlik gelir. Kur’an’ın neye “nimet” dediğini açıp okuyunuz. “Nimet verdiklerinin yolun ilet” ne demek iyi anlayınız.

Kur’an’a göre salihler, sıddîkler, şehitler ve nebiler kendilerine Allah’ın nimet verdiği kimselerdir. (Nisa; 4/69) Onlara özeniniz.

Üsttekilerden icazet beklemeyiniz. Alttakilerle beraber olunuz.

Sade yaşayınız, pahalı elbiseler giymeyiniz, lüks arabalara binmeyiniz.

Şatafatlı toplantılar yapmayınız.

Devir imaj devri safsatasına inanmayınız.

Uzun yıllar muhalefette kalmayı göze alınız.

Koruma zırhına bürünmeye heveslenmeyiniz.

Meclisin döner kapısından girince dönüvermeyiniz.

Mazbatayı alınca gevşemeyiniz.

Koltuğa oturunca yavşamayınız.

Zenginleşmeden millete geri dönünüz.

Ömür boyu milletvekili maaşı almayı reddediniz.

Milletvekili süreniz bitince size verilen maaşı öksüzlere ve yoksullara iade ediniz.

***

Mağaradan şehre inip “Beni örtün, beni örtün” diyen ‘en büyük kamu adamını’ izleyiniz. Ezelî ve ebedî örnek oradadır;

Musa gibi gelip Firavun…

Harun gibi gelip Karun olmayınız.

Haysiyetiniz ve şerefiniz bunlarla ölçülür.

Bunlarla şeref kazanınız, bunlara şeref katmaya kalkmayınız.

Dalganın üstünde jet-sky ile sörf yapmaya kalkmayınız, düşersiniz.

Bu denizden daha ne dalgalar yükselecek.

Siz sahici, harbî, hasbî ve hakikî olun yeter.

“Öksüzleri koruyunuz…

Yoksullara beraber olunuz…

Ve asla yalan söylemeyiniz…”

‘Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol.’

25 yorum

  • EY ELİAÇIK,<br><br>Vallahi senin sesin Safa Tepesi&#39;nden yükselen sese benziyor. Selamlar.

  • İhsan abinin verdiği mesajlar bizlerin yolunu aydınlatıyor allah kendisinden razı olsun kendisinden bir isteğim olacak bir televizyon proğramı yaparsa düşünce ve fikirlerinden dahada çok faydalanmış olacağız teşekkürler..

  • Hocam bu yazıları okuyorlarmı acaba?Halkın meclisine sıraladıkları adaylarda bir normal vatandaş görebilen varmı?Bana sunulan adaylar ya bürokrat ya da sadece arabaları bile bizlerin hayatı boyunca asla göremeyeceği servetle alınmış seçkinci( sadece para sahibi,başka hiçbir özelliği olmayan) insanlar. Varmı benim gibi normal bir adayları,şöyle yanından geçerken içten bir selam verebilsin

  • Hocam ben Ku&#39;ran Kursu öğretmeniyim.Sizin yazılarınız Kur&#39;an&#39;a dine ve hayata bakış açımızı değiştirdi.Unuttuklarımızı veya unutmak istediklerimizi bize hatırlattınız.<br>Allah razı olsun…

  • İhsan hoca sanırm &quot;inananların&quot; ne yapması gerektiğini hatırlatıyor. Allah, doğru uyarıya tepki verenlerden eylesin.

  • el hak dogru katiliyorum ihsan hocama.fakat tum bunlar demokrasinin geregi olarak kabul goruyor.kanaatimce demokrasi kavramini-safsatasini kokten ele almak reddetmek gerekiyor.referansi islam olmayan bir yasam biciminden bunlari beklemek cok ta akillica degil.selamlar

  • Bu vicdanlar ne zaman harekete geçer, ne zaman insanlar gerçek dinin emirlerini algılar bilmiyorum.<br>Gecenlerde hocamın bir kitabını bir arkadasa vermek istedim.15 dk sonra bu kitapda 40 da 1 zekatla olmaz bu ınfak işi yazıyor.Ben okumam al kıtabını dedi ve geri verdi.<br>Çok ama çok üzüldüm.Din diye bilinen şeylerin değişmesi ve kırılması ne kadar zor dedim.Ama yine de her fırsatta çevremdeki

  • Değerli İhsan Kardeşim, düşünceleriniz her vicdan sahibini<br>çok derinden etkiliyor. Size bu düşüncelerinizi insanlarla paylaşmanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Biz bu söylediklerinizi hiç bir dernek, vakıf, oda, parti v.s. eskisi yenisi hiçbir oluşumda göremedik. Bu temennileri bir türlü fiiliyata dökemedik. Sizden isteğim bunun uygulnabilirliğini sadece sözle ve yazıyla değilde bizatihi içinde

  • Yol budur hocam, islam budur, din budur.<br><br>Daha başka ne tanımlamalara gerek var ki.<br><br>Rabbim bu ahlakı kazanmamızı nasip etsin.<br><br>Bu din saray ulemalarıyla kalkınmadı`;<br><br>yetimlerin, kimsesizlerin yanında olan, onların<br><br>sesi olan muhammed(a.s) ve onun takipçilerinin<br>omuzlarında ikame edildi…<br>Selam olsun onun takipçilerine

  • Sayın Hocam,<br><br>Din okunur, anlatılır, dinlenir ama yaşanmaz!!!<br>Öyle yaptılar, yaptık, yapıyoruz.<br>Yemek; açlığı giderir diyorlar.<br>Kitaplarında yazıyorlar, okuyoruz,<br>anlatıyorlar dinliyoruz,<br>anlatıyoruz dinliyorlar da.<br>Ama açlığımız yerinde duruyor.<br>Çünkü yemiyoruz.<br>Çünkü yaşamıyoruz.<br><br>Yaşayan Kuranın bir an önce hayatımıza hakim olması temennisi ve duası ile…

  • muhammed emin kardeşime katılıyorum,artık bunun yazıdan sözden çıkıp fiiliyata dönüşmesi gerekir,ihsan hocam bunun öncüsü de siz olmalısınız,eminim bu düşüncedeki insanlar yazıları okuyup tasdiklemekten çok fiiliyata dönüşen düşüncelerden daha çok mutlu olacaklardır.bu işi ancak siz başlatabilirsiniz,sadece yazmak,okuyup tasdiklemek ile birşeyler değişmiyor,insanlara 100 kişi de olsa bu inançtaki

  • BUNLAR SÖZDE GÜZEL LAFLAR GENEL SOYUT AMA SOMUT BİR ŞEY YOK KUR&#39;AN DEMİŞKEN NE İLE BAŞLAR ….İKRA BU ÇOK ÇOOOOK ÖNEMLİDİR İKRA OLMADAN OLMAZ SİZE BU SÖMÜRÜ BU FAKİRDEN UZAK DÜZENİN YIKILMASININ İPUCUNU VEREYİM İSTERMİSİNİZ HEMDE MADEM SİZİ SEVEN BİR KİTLE VAR SAYIN ELİAÇIK VARDIR DİMİ SİZİ SEVEN SAYAN 1500-2000 KİŞİ BU KADAR KİŞİ YETER BU DÜZENİ YIKMAYA NE Mİ YAPACAĞIZ NE YAKIP NEDE

  • İhsan Hocam saygılar.<br>Yazınız büyük bir dikkatle vede özenle son satırına kadar okudum.Yazının ilk cumlesinden son cümlesine kadar tümüne bütün kalbimle katılıyorum.<br>Ancak çok kısa bir süre sonra Sandık başına gideceğiz.Yazınızda belirttiğiniz türde bir siyasi oluşum göremiyorum ülkemde.<br>Peki ben şimdi ne yapacağım .oyumu kullanmıyacağım Mevlamın sorgusundan kurtulmak için.Doğrumu

  • Meclisin döner kapısından girince dönüvermeyiniz…<br>Mazbatayı alınca gevşemeyiniz….<br><br> İyi de kim ?… Kim bu sarsıcı uyarılardan ders alacak da, haline çeki düzen verecek?… Aldanmak isteyen aldanır . Kavunun daima keleğini seçmeyi hüner zanneden , bile bile lades diyen bu halkın tercihleriyle başımıza getirdikleri mi, yola gelecekler de ..hııımmm.. !!!<br>

  • halil kardeşin öneri gerçekten çok önemli .Bir kıvılcım olacağı kaçınılmaz olur.hiç olmazsa kim bunlar,ne diyorlar diye merak uyandırır,uyuyan toplumumuzda,rabbim fikrinize fikir katsın.selam ve dua ile

  • halil bey, salat okunan ayetlerin yerine getirilmesidir. bizler kredi kartı boyunduruklarını yani köleliğin kaldırılması için uğraşıyoruz. bankalardaki paraların çekilmesi ve ticarete verilmesine evet, yabancı malların kullanılmayıp yerli malın kullanılmasına evet, ……………..<br><br>yapılmadığını düşünüp bilmediğiniz şeylerin ardına düşülmesine hayır…<br><br>fikrinize evet ve Rabbimiz

  • Sayin Mehmet Ali kardes,<br><br>bak yine hic farkinda olmadan &quot;bizleri güdecek&quot; bir tutum aliyoruz. Eylem yapalim , toplanalim organisation falan gibi sözlere gerek yok.<br>Herkes eger bu yazilanlardan etkileniyorsa yani imanini karbartiyorsa bunu bizatihi kendisi yasama gecirmekle yükümlü !.<br><br>Yani bu yolu kolaylastiracak .. yani bunlari yasayabilmek icin önce ibadetlerimizin

  • Yaşar bey,<br> Eyleme geçirelim demek; toplanıp sokakta bağıralım demek değildir, benzer şekilde düşünenlerin toplanıp, düşündüklerini yaşama geçirmeleri demektir. Mevcut kapitalist sistemde, yani her şeyin değerinin parayla ölçüldüğü bu sistemde, tek başına doğru insan olabilmek mümkün değildir. Tabii ben giderim dağın başına, tüm ilişkilerimi keser, inzivaya çekilir, kendi kendime yeterim

  • Kaleminize ve yüreginize saglık bu sese hasretiz böyle bir bilince çok ihtiyaç var Rabbim sizi ve bizi muvaffak eylesin…

  • Ahh be Mustafa kardes yanlis anladin ya ama suc senin degil benim az yazdiklarimdan agirlikli olarak senin anladigin cikiyor dogru dersin…<br><br>Sizin herhalde bir damariniza bastim su anketlerle/konularla ilgili :<br>inzivaya cekilmek…<br>öze yönelmek…<br>veya Islam devleti (toplumu) kurmak ….<br>Din kisiye mi yoksa topluma mi geldi….<br>vs.<br>gibi.<br><br>Ben bu konulari &quot;

  • yok ya yine aynı cümleler ve kelimeler,kimsede harekete geçmek için bir düşünce yok,sadece yaz,yazılanları oku,kendin doğru ol,ondan sonra dünyanın doğru olacağını düşün,ya benim kafam çalışmıyor,ya da bu kuranı iyi bilmediğim için çözemiyorum,Hz.Muhammmed peygamber olmadan önce doğru,dürüst,adaletli,hayırsever,yardımsever bir insan değil miy di,salt böyle olması bütün insanlar için bir

  • Bir arkadaşımız bunları herkese duyurmaktan ve bunun için bunları okuyanların bu konuda maddi yardımda bulunmasından bahsetmiş. Bu siteye bunların dağıtımı v.s masraflarıyla ilgili banka hesabı koysunlar ben her şekilde elimden geleni gönderirim. Bununlar birlikte içler acısı bir durum ki bu anlatılanları bizim halkımızın anlaması çoook zor. Malesef ne derseniz diyin halkımızda şeytandan türeme &

Kategoriler

SON İÇERİKLER

ARŞİV

Takip edin

Konular