Kervana Son Hücum

K
Önce “kalfalık” döneminden itibaren yazdıklarımızı hatırlayalım:

“Bu saflaşmada her şey birbirine karışıyor, yeniden şekilleniyor. Dünün muhalifleri bugünün statükocuları, dünün mazlumları bugünün zalimleri, dünün yoksulları bugünün zenginleri, dünün muktedirleri bugünün ezilenleri haline geliyor. Dünün merkezi bugünün çevresi, dünün “yalınayaklısı” bugünün “tesbihli monşeri” oluyor. (bkz. “Zamanın ruhu değişti” başlıklı makale).
***
“Ortak özellikleri de şunlar: Paraya taparlar, kariyeri yüceltirler, konfora bayılırlar. Komünizm, sosyalizm, İslam, liberalizm, Türklük, Kürtlük, Atatürkçülük vs. “bir yere gelmek” için sadece bir araçtır. Önemli olan bir yere gelmek, soğan başı da olsan bir baş olmak, odun da olsan aday olabilmektir. Bir yere gelince, bir baş olunca her şey biter.
Solcuysan “emperyalizm, proletarya, sermaye” vs., sağcıysan “Türk-İslam davası, İ’lay-i Kelimetulah” vs., İslamcıysan “Allah, kitap, peygamber” söylemlerini terk edersin. Yeni pozisyonda artık bunlar gayet “ideolojik” kaçan şeylerdir. Yeni sınıfın argümanlarını benimsersin. “Küreselleşen dünyada…” diye cümleler kurarsın. Dünyaya ayak uydurmaktan, değişmekten, gömlek çıkarmaktan filan bahsedersin. Mücahit/müşahit/müteahhit “zorunlu” süreçlerinden geçerek en sonunda her şeye müsait hale gelirsin. “İdeolojik” konuşmaz, boyuna “hizmet”ten bahseder, sessizce “ihale” götürürsün.
“Yenilenmek” gibi alemin ruhu olan asil bir çabayı, kartalın yaşamını uzatmak için tırnaklarını sökmesi gibi “zorlayıcı bir içkinle” değil; kariyer ve konfor gibi gayet bencil ve aşağılık bir amaç için kullanırsın. Tırnakların hala yerinde durduğu için aslında bu yenilenme filan da değildir…
Kariyeri ve konforu bir tür “nirvana” olarak görürsün. Buna kitlenmiş bir zihin için “satış” gayet kolaydır. Anında tornistan hiç de zor almaz. Fena fi’l-kariyer ve fena fi’l-konfor en büyük manevi hazzın olur. Ona ulaştın mı artık varlık nihayete erer; bütün söylemlerin, ihtirasların, kavgaların sükuna erer. İyice yumuşar, yavşar, mayışır ve alemi seyre dalarsın…” (“Yeni sınıfın ideolojisi: Kariyerizm ve Konformizm” başlıklı makale).
***
“Bu yeni sınıfın argümanları var.
Muhalefet edeni aynı ezberle dışlama retoriği var.
Dünkü ezber: İrticacı, laiklik karşıtı odak, cumhuriyet düşmanı…
Bugünkü ezber: Darbeci, cuntacı, Ergenekoncu…
Yarınki ezber: Dini tahrif, sahabeye hakaret, yeşil komünist, servet ve mülkiyet düşmanı…
Bu yeni sınıfın medyası var…
Bu yeni sınıfın patronları, işadamları var.
Bu yeni sınıfın kalemşörleri, tetikçi köşe yazarları var…
Bu yeni sınıfın zenginleri, yiyicileri, götürücüleri var…
Bu yeni sınıfın burjuvazisi, prensleri, conconları, papatyaları var…
Basbayağı ANAP dönemi gibi bir dönem işte.
Eski sınıf ile yer değiştiriyorlar.
Bizden, sadece gidenin argümanlarını, medyasını, tetikçilerini, zenginlerini, yiyicilerini, götürücülerini konuşmamızı istiyorlar.
Gelenin yiyiciliğini ve götürücülüğünü dillendirmeye “Darbecilerle boğuşulurken” ve de“Ergenokon ile çarpılışırken” arkadan vurma gözüyle bakıyorlar. “Yolsuzluk yapan sahabe için ine05_pn ayet” mantığını “simonlaşmış” oldukları için hiçbir zaman anlayamayacaklar.
Dahası, gayet arsız bir şekilde boy göstermeye başlayan bu yeni sınıfa gözlerimizi kapatmamızı, çünkü onların “bizden” olduğunu, iyi işler yaptıklarını, devleti düzlüğe, milleti selamete çıkardıklarını, 80 hatta son 150 yılın hesabını sorduklarını falan söylüyorlar.
“Ama onlar da…” dedirtmiyorlar.
“Arazi, komisyon, ihale, villa, jip, BOP” vs. laflarını duyar duymaz “darbe, cunta, Ergenokon” korkuluklarını çıkarıveriyorlar… (bkz. “Yeni sınıfın simonları” başlıklı makale).
**
Peki, “Madem öyle bu yeni sınıfa halkın verdiği % 50 desteğe ne diyeceksin?”diyeceksiniz.
Kanımca bu “kervana son hücum”dur.
Son okçuların da yerini terk etmesidir.
“Zeval”in kaçınılmaz dönümü için güneşin tepme noktasına çıkmasıdır.
Kaybettiklerinin kazandıklarından daha değerli olduğunu anladıkları gün bunu bizzat tadarak görecekler.
***
Anlaşılmış oluyor ki “yeni iktidarın” karşısında “eski iktidar” durdukça deşifre edilmesi mümkün değil.
Yeni iktidar yeni imtiyazı kaybetmek istemiyor.
Eski iktidar ise eski imtiyazı geri istiyor.
Al birini vur ötekine.
Ben “egemeni” eleştiriyorum.
Egemenliğinin en zirvesindeyken yapıyorum bunu.
Eski egemene de aynısını yaptım. 28 Şubat karakolları ve mahkeme tutanakları tanığımdır.
***
Bakınız, “Kârunlaşmayacağız” diyen sese “Ben zaten Kârun olmak istiyorum” diyor vatandaş Rıza…
“Esas olan her mahallede milyoner çıkarmak değil; her mahallede aç ve yoksul bırakmamaktır” diyen sese “Ben milyoner olmak istiyorum, bırak açı yoksulu” diyor vatandaş Rıza…
Bu neden böyle oluyor?
Kimi örnek alıyor vatandaş Rıza?
Bu nasıl dindar muhafazakar zihin?
Abdestiz dokunmadığı Kitap’ta milyoner (zengin) olmayı öven tek bir ayet yokken…
Salavat getirdiği peygamber mülkiyetsiz ölmüşken…
Kim öğretiyor bunlara Kitabı, peygamberi?
Kimi örnek alıyorlar?
Bu nasıl dindar muhafazakar zihin?
Bu sorular meseleye nereden başlamak gerektiğinin ipuçlarını veriyor olmalı.
Çok derin, uzun soluklu bir mesele…
Güncelden gidelim…
***
Önce muhtaç duruma düşürüyorsun, sonra “O aradığınız kervanımda yüklü” diyorsun ve başlıyor kervana hücum.
“Büyük usta”nın tabiriyle ‘sandıklar patlıyor’.
Vatandaş Rıza şöyle düşünüyor: “Bu hacı daha dün benimleydi. Şimdi kızını türbanlı annesi okuldan jipiyle gelip alıyor. Ev, araba, kâşene almış başını gitmiş. Demek bu kervanda iyi yük var…”
Ve koşuyor kervana.
***
Bu halkı bu duruma düşürmeyi siyaset mi sanıyorsunuz?
Akibetinizin “küresel sermayenin” bir fiskesine ve “tefeci bezirganların” iki dudağına bakar hale gelmesine iktisat mı diyorsunuz?
Çalışanların yarısının asgari ücrete mahkum edilmesine, halkın % 62’sinin kirada oturmasına, 13 milyonun yoksulluk sınırının altında olmasına, 41 milyonun kredi kartı kölesi haline getirilmesine, % 90’un borçlu dolaşmasına, bankalara her yıl 55-60 milyar dolar faiz ödenmesine; buna karşın zadegânın 8 kat büyümesine, 27 olan dolar milyarderinin 39’a çıkmasına, 12 bin ailenin servetine servet katmasına ekonomi mi diyorsunuz?
% 40 olan kadın istihdamının % 20’ye inmesine, 20 milyon insanın yardım ile yaşar hale gelmesine, üretemeyen, ekemeyen, biçemeyen, AVM’lerce yutulan, iş yapamaz duruma düşürülen, yardım ile ancak ayakta durabilen, gözünü “ustanın” kervanına dikmiş, çapul ve yağma bekler hale getirilmiş bir halk yaratmaya kalkınma mı diyorsunuz?
Kozmik odanın kapısını bile kırıyorsunuz, başörtülüyü meclisin kapısından sokamıyorsunuz. Yoksa onları “muhafazakar zamparaların” ancak dördüncü evinin kapısına mı layık görüyorsunuz? Buna mı ustalık diyorsunuz?
“Bu adam Alevî” diyerek mer’i kanunlara göre de alenen suç işlediniz. Bu türden sözlere halkı kin ve düşmanlığa tahrikten davalar açıldığını ne çabuk unuttunuz. Ama bunu bile bile oy uğruna yaptınız. Hiç çekinmeden yaptınız. Buna mı ustalık diyorsunuz?
Yol yapmayı, bilgisayar dağıtmayı, hastayı tedavi etmeyi, yaşlıya bakım yapmayı, hapishanede Kürtçe konuşabilmeyi lütüf mu sanıyorsunuz? Yapmıyorsanız suçlusunuz, yapıyorsanız da lütfetmiyorsunuz.
Bunları zaten yapmak zorundasınız.
“Taşları yemek yasak” deyince yasak mı koymuş oluyorsunuz?
“Su içmek serbest” deyince özgürlük mü vermiş oluyorsunuz?
Madem çıraklık ve kalfalık dönemi geride kaldı, buradan soruyorum: İçinizden bir tane bile “büyük usta” dahil ceketi ile gelip ceketi ile gidebilecek olan var mı?
Cevap verin.
Kârunlaşmayan bir tane bile yöneticiniz kaldı mı?
Susmayın, cevap verin.
Varsa sözüm onlara değil; alınmasınlar.
Söz gideceği yeri bilir.
Gırtlağınıza kadar harama batmışsınız. Yöneticileriniz küresel çakalların işbirlikçisi olmuş. Rüşvete “komisyon”, hortuma “istihkak”, avantaya “siyaset payı” der hale gelmişsiniz. Sonra “Ne var bunda” deyip, “Seccade yok mu seccade?” diyerekten namaza durabilir olmuşsunuz.
İzzeti ve şerefi develerin sırtında görür hale gelmişsiniz.
Muhafazakar iştah, tûl-i emel, hırs, tekebbür ve şehvet bizi utandırıyor.
Sanki bin yıl yaşayacakmış gibisiniz.
Kervan kervan mal götürüyorsunuz.
Habire yığıyor, kenz ediyorsunuz.
Biçare halkı da kervanlarınıza zebun ediyorsunuz.
Bu zafer değil bilesiniz.
Belki kervana son hücum.
Açta, açıkta, susuz, çaresiz, güneşin sıcağında yanan ve dilsiz kalmış bu halk bir gün dilini bulacak.
O gün “yılanın başı daha ezilmedi” mazeretinize artık kimseyi inandıramayacaksınız.
Ve o başka bir yerden değil; kendi bağınızdan çıkacak.

54 yorum

  • İSLÂMİ REFERANSLA GÖREVE GELİP, RİTÜELLERE ODAKLI BİR GÖSTERİŞ MÜSLÜMANLIĞINDAN ÖTEYE GEÇMEYEN VE İHSAN BEY&#39;İN ÇOK İSABETLİ İFADESİYLE, ÖNCEDEN ELEŞTİRDİKLERİ KAPİTALİZME ENTEGRE OLARAK ABDESTLİ KAPİTALİSTLERE DÖNÜŞÜP, KUR&#39;AN&#39;DAKİ MÜLKİYET VE PAYLAŞIM KONUSU İLE DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA OLMASI GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERMEYENLERİN HALİ PÜR<br />MELALİ ANCAK BU KADAR GÜZEL

  • Buzağıyı ilah edinenlere mutlaka (ahirette) Rablerinden bir gazab, dünya hayatında ise bir zillet erişecektir. İşte biz iftiracıları böyle cezalandırırız. araf 152<br />Akil ve ruh kölelik ruhuna teslim olursa daha cok samiralar balkonlardan alkislanir elbet.Akla vurulan kelepce hele birde altindansa.Ne diyelim ruhlarina el fatiha. yüregine saglik güzel insan

  • Ama o kervana son hücum edenlerin içinde yukarda saydığınız o yoksullar,ezilennler, kredi kartı mağdurları, asgari ücret köleleri de var. Bir umut için.

  • Üstad, romantikler atlaya atlaya gider derler. Şu senin aklındaki sistemin ayrıntılarını içeren ve normal makalelerin kadar uzun ve teferrruatlı olmasını temenni ettiğim paylaşım, bölüşüm, ortada olanın ve ortaya çıkanın sosyalizasyonunu içeren bir yazı, yazılar dizisi istirham ediyorum. Eski günleri anıp durmak gerekli mi bilmiyorum, karanlığa sövmek nereye kadar bunu da bilmiyorum, sana sistemi

  • İhsan Abi yazınız süper olmuş okurken eridim…….Allah bir kavme verdiğini, o kavim kendisini bozup değiştirmedikçe değiştirmez..Ra&#39;d Sûresi ( 11)…..

  • Üç gündür daralmıştım, neyi nasıl ifade edebilirim, kime ne analatbilirim diye içim içimi yiyordu. Allah bin kere razı olsun. Allah yüreğinize, kaleminize ihsan etsin İhsan Ağabey…

  • kaleminize,zihninize.emeğinize,yüreğinize sağlık hocam.sizi ve eren erdem hocamızı dikkatle takip ediyor ve herkese de şiddetle tavsiye ediyorum.yolunuz açık olsun.mürekkebiniz hiç kurumasın

  • yazdıklarınızı okudum da dinle alakalı yazdığını düşündürmeye çalışmışsın ama ne hikmetse bir tane ayetten bir tane hadisten bahsetmemişsin peygamberin sünnetinden bahsetmemişsin buda senin bilgi sahibi olmadığını ve boş konuşma yaptığını gösterir eğer ki eleştiriyi yapma hakkına sahipsen ve özgürlük diye adlandırıyorsan cesaret sayıyorsan bu yorumumu da cesaretinin ve kişiliğinde ki

  • tek kelime ile çırılçıplak gerçeği gözler önüne sermişsiniz. <br />insan olarak gördüğünüz haksızlığa dur demek için üzerinize düşeni yapmışsınız.<br />ben de ilave yapmak istiyorum.<br />Hakk-ı layıkıyla bilemeyen onu bulamaz, onu bulamayanların yalanı din olmuş hale gelir. olan budur ve mevlananın da dediği gibi manayı sezemeyen, maddeyi seçer ve mahvını seçer.

  • Emin ol ki İhsan Bey bu yazı tarihte yerini bulacaktır. Peygamber veda hutbesinde de bahsetmişti hani &quot;burada bulunanlar bu vasiyetimi burada bulunmayanlara iletsinler, belki onlar daha iyi anlarlar&quot; . Ben seni anladım İhsan Bey, yüreğindeki ışığı gördüm, sözlerindeki samimiyeti. Umuyorum ki bize daha çok şey öğretene kadar ayakta kalırsın. Selametle

  • HER ŞEYİN SOYSUZLAŞTIĞI VE YÜZEYSELLEŞTİĞİ BİR ÇAĞDA BU SÖZLERİ YÜKSEK PERDEDEN DİLLENDİREN İHASAN BEY&#39;DEN ALLAH RAZI OLSUN.

  • bay x :hocam iki sorum var,bu seçimde sizin ideallirnizi paylaşan parti hangisidir.2.ak parti yine bu ideale en yakın olan değil mi. o zaman bırakalım ihaleyi,inelim cipten, en zekimiz sıradan bir memur olsun

  • 69. Siz de tıpkı kendinizden önceki, sizden daha güçlü, kuvvetli, mal ve evlatça sizden daha varlıklı ve de paylarına düşen kadar yararlanan kimseler gibisiniz. İşte siz de sizden öncekiler paylarına düşen kadarıyla nasıl yararlanmak istedilerse siz de onlar gibi payınıza düşen kadarıyla yararlanmak istediniz. Siz de dalanlar gibi daldınız. İşte bunların, dünyada ve âhirette amelleri boşa

  • Hocam hakkınızı helal edin ama yazılarınızın bir çoğu &quot;siyasi zıvanadan çıkmışlığın&quot; göstergesi.<br />Sizi okurken heyecanlanan kişiler olabilir.Onların da kalbi kırılsın istemem. Fakat söylemek zorundayım ki sizde mide sorunu var. Sindirme sorunu var.<br />Gelir adaleti çok önemlidir,eyvallah. Hakça paylaşıma da eyvallah. Tamam, faizde kötüdür.<br />Suyun başında Ak Parti var. Su adil

  • alakasız ve yersiz bir yazı. günümüzün demokrasi mücadelesiyle bir ilişkisi var mı? hiç sandık basında bulundun mu? oy vermenin ne olduğunu biliyor musun? demokrasi , veya yüzde 50 bu kadar hafife alınabilir mi? yılmaz özdille farkın ne? git o zaman kulübende yaşa, ekmek de yeme, çünkü lüks kaçar… havanda su dövme misali. kimi kime şikayet ediyorsun ???? ve kimin gıybetini yapiyorsun o da belli

  • sayın yazar, yazının edebi güzelliği harika, iyi malzeme bulmuşsun, bu tür meziyetler olunca dilin kemiği olsada fark etmez,……<br />nacizane benim yorumum da bu..<br />anlayana …………….

  • kaan bey ihsan beye sorunuz çok önemli ve yerli yerinde..ihsan bey mutlaka buna cevap vermeli..mutlaka…

  • kaan bey&#39;in soruları çok anlamsız olmuş. iktidarın bulunduğu ülkenin yasalarının ve o ülkenin altına imza attığı sözleşmelerin verdiği imkan dahilinde eleştirilmesi doğru olur. ayrıca hakça paylaşım, sınıflar arası farklılıkların yok edilmesi gibi hayatın geneline hitap eden doğruların, kısasa kısas, hırsızın elinin kesilmesi gibi uygulamalar ile bir tutulması en hafif tabirle cahilliktir.

  • Bu yazı anlamak isteyene ilaç, mevcudu savunmak zorunda olanlarada büyük ızdırap veriyor tabiki.Bu yazıları okuyanlar vicdanlarını nasıl rahatlatabilir, ince ayar saldırarak elbette..

  • Merkez bankasında biriken 95 milyar dolarla övünülüyor.Aslında o döviz, küresel ekonomik egemenlerin bize kendi adlarına saklattırdıkları ve maliyetini tamamen bizim karşıladığımız para.Kısaca ekonomik egemenlerin parasınında bekçileriyiz aslında, gelinen nokta bu.Firavun genlerine sahip bu ekonomik egemenlerin dünyada sermayelerini nasıl biriktirdikleri malum.Dünyayı ya kan gölüne çevirirler,

  • zehir zemberek bir yazı ..fakat bu yazıyı okuduğumda varmam gereken nokta ve nasıl bir sonuca ulaşmam gerektiği konusunda tam karar veremiyorum.doğru bildiğini söylemek ve yazmak konusunda kimseye karışma hakkını kendimde göremem.fakat başkalarının bakış açısı ve tecrübesi ışık olmakla birlikte kendim bir sonuca ulaştığım zaman gerçekleri sindirmekte zorlanmayabilirim.maddenin yanında

  • SAĞOLUN İHSAN ELİAÇIK ELİNİZE SAĞLIK<br />Sayın Kaan Coşkun allah ıslah etsin,insanın mide ağrısı sorun değil, hiç olmazsa varlığlnı bilirsin midenin,evet siyasi zıvanadan çıkış bu sanırım, hakkı adaleti, şerefli mahluk insanı ve insani erdemleri hiçe sayan,Sürekli, sünnetten, hadislerden hareketle sözlerine başlayan liderlrimizin, bazı farzları görmedikleri, yada görmek istemediklerini

  • Bu yazıya rağmen hala ağızlarında yüzde elli sakızını şakırdatanlar var. Peygamberim de geldiğinde GERÇEK İSLAM garipti %1 bile belki çok gelirdi küfrün ve adaletsizliğin yanında. Nuh a.s da 9 asırdan fazla gerçeği anlattı haykırdı ama sadece bir gemi dolduracak kadardı yanındakiler. Kimileri kendi yaptığı aydınlığın gemisine bir avuç inananı doldurur kimileri de gemiciğine küfrü, riyayı ve

  • İhsan Bey, öncelikle bu güzel yazı için elinize sağlık.<br /><br />Aşağıda yapılan yorumlar, özellikle kaan bey modelindekiler, yazıda ortaya konulan argümanların bir kanıtlanması eylemi olmuş. Sizin yazınızda bahsettiğiniz kervana hücum ve din adına yapılan fesatlıklara ortak olma dürtüsü çok ciddi bir kesimi etkisi altına almış. Belki çok ideolojik bir kategorileştirme olabilir ama bu yazının

  • Sayın Serdarun, İhsan Eliaçık&#39;ın bir yazısına katılmamak suç mu? Allah ıslah etsin,diyorsunuz.Sağolun , mutlaka ıslaha ihtiyacım var. Ama bu duayı veya uyarıyı yerinde almak isterdim.Herkes kafasına göre insanları Allah&#39;a isyanla suçlamasın.<br />İhsan Eliaçık bey yazısında Ak Parti&#39;yi ve bu partiye oy verenleri eleştirmiş.Sağolsun.Öyledir de Ak parti&#39;ye oy verenler.Mesela CHP&#39

  • % 50 önemli değil, yanlış yapmışlar va tağuta teslim olmuşlar, %1 ise Hz. Nuh&#39;un yolundan gidiyorlarmış ve peygamberliği temsil ediyorlarmış? bu harici zıvanaları bu millet çok iyi biliyor ve Allahtan itibar etmiyor. tuzu kuru insanların sosyalizm ve tağut edebiyatı yapmaları hiç de tesadüf değil. dahası % 50 konusunda perinçek, kılıçdaroğlu çizgisinde olmaları da hiç tesadüf değil …

  • &#39;&#39;İyi de iktidar bu ülkeyi İslamla yöneteceğim diyor mu,diyebilir mi?<br />Hadi bunları söyleyin.&#39;&#39; diyorsun sayın Kaan.Ancak kavgada burada başlıyor zaten.Hz Muhammed günümüzde yaşamış olsaydı, ilkönce hedefe koyacağı kişiler müslümanım diye ortalıkta cirit atan büyük çoğunluk olacaktı muhtemelen.Senin islam diye bildiğin, sermayenin kırıntılarını dilenerek en kral tefsirleri

    • Arakadaşlar kaan ihsan hocanın yazılarıyla ilgileniyor,burda olması bunun en iyi göstergesidir bence,zira insanın yıllar boyu hakikat sandığını bir çırpıda yalanlamsı zor oluyor,ben ihsan hocayı dinledikten sonra depresyona girdim 🙂 ama çok fazla zaman geçmeden atlattım,bildiklerimde hep bişeylerin eksik olduğunun farkındaydım zamanla haklıda çıktım.Onun için Kaan kardeşimize zaman lazım Allah

  • kutlu: Yazınızdaki eleştirilere katılmamak mümkün değil.. Önemli noktala değinmiş hocamız. Ülkenin milli gelirinden yoksulların ve mahrumlarında zamanın insani koşullarına uygun bir gelirle bir şekilde faydalanmaları için sistemin en baştan dizayn edilmesi gerekir doğru.. Bazıyorumcular bunun için somut öneri istemiş.Bu doğru bir istek değil bence topu taca atmak bir nevi.. İhsan hoca burda bir

  • ihsan kardeşin yazısı herzamanki gibi yine bir yerlere dokundu.yıldız rumuzlu kardeşimin yorumlarına katılmamak elde değil.eline sağlık.bu kardeşler için zaten lazım gelen duayı yapmışınız.onları inandıkları usa-yahudi islamı( f.gülen) ile başbaşa bırakalım,bir gün mutlaka kemale ereceklerdir.onların mallarına, mülklerine dokunma ama vatanlarına,dinlerine!!istediğin şekli şemali

  • selam ile<br />enfes bir yazı.Muhafazakarlıgın çıkış trendinde<br />güzel bir uyarı.Kanımca biraz eksik kalmış.<br />İnsanların gerçekten önemli olan ekonomik problemlerini hayatın en merkezi yerine koyarsanız bunun kaçınılmaz sonucu ya kapitalin yaygınlaşması yada kapitalin belli ellerde toplanmasıdır.<br />insanın hayat felsefsi degişmeden dünyaya bakışı degişmez.

  • İhsan hoca&#39;nın genel serzenişini anlamaya çalışıyorum da; işi çıkılmaz bir nokta üzerinden yürütüyor. Nasıl bir dünya tasavvuru, nasıl bir insan okuması(sosyo psikolojik varlık ve hataya meyilli, günahkar) var anlamak zor. Nihayetinde nasıl bir yaşam pratiği kurguluyor? Tanımlamaya çalıştığı dünya (insan) ilişkilerinin gerçekleştirilmiş bir modeli varmıydı? her hangi bir zaman oldumu, halen

  • Eğer ki gemiciklerin haksızca alınmaması, bankalardan milyonlarca dolar krediler haksızca peşkeş çekilmemesi istenseydi şeytandan mutlak ki derdi atamıza şeytan &quot;Ey adem sen şu meyvadan yeme&quot;. Hakk&#39;a zıvana diyenler her daim olacaktır. Olmaya da devam edecektir. İslamın önüne kapitalizmin çekmiş olduğu komunizm perdesi&#39;ni kaldırmaya illa ki gücü yetecektir Yaradan&#39;ın. Peki o

  • YA HU DİNİ SİYASETE ALET ETME DURUMUNA BİR TEK MÜSLÜMANLAR DÜŞÜYOR…SİYASETİ İNSANLIĞA HİZMET OLARAK, BİR ARAÇ OLARAK GÖRMEK VARKEN NEDİR SAF VE TERTEMİZ DEVRİMCİ İSLAMI SİYASETLE TARTIŞAGELİYORSUNUZ ANLAMADIM GİTTİ…AKP Yİ DİNDAR GÖRMEK KADAR ONU MÜSLÜMAN GÖRMEMEKTE BAŞKA BİR HEZAYAN…SAHİ BU SİSTEMİ AKLI BAŞINDA BİRİ VARSA BANADA ANLATABİLİR Mİ…YANİ ŞU KURULU DÜZEN…4 DARBE ONLAR CA

  • tertil ile okunan kurandan çıkarılan sonuca bakılmalı….<br /><br />ilk ayetler ne faizden,<br />ne putlardan, <br />ne islamda olmayan el kesmeden,<br />ne genel evlerinden<br />bahsettiğini görürsünüz…..<br /><br />Allah haşa kafayı iktıdar olan zenginleşmiş ve azmış kavmin ileri gelenlerine tutar… zira o kavim firavuna ses çıkarmayan ve destekleyen kölelerden oluşur… kafayı üste tutar

  • Yazı çok güzel bizler buradan okuyabiliyoruz .. ULAŞABİLİYORUZ .. fakat ulaşamayan kişilerin çok olduğunu ve onların ilgilerini çekebilemediğimizi düşünürsek sonuç yüzde 50 de olur 60 da ..<br />Bu işin çözümü: kalkacağız şehrimizden , bilgisayarlarımızın başından , gideceğiz en yoz köylere ..yerleşeceğiz ..anlatacağız .. Köy enstitülerinin neden tekrar yaşaması gerektiğini hep birlikte sokacağız

  • bazıları akpartiyi eleştiren bir yazı olmuş diyor. ben de akp ye oy verdim, ama yazıdan hiç rahatsızlık duymadım

  • Mükemmel bir yazı Kaleminize sağlık. İçinde bulunduğumuz durumu tüm çıplaklığı ile ortaya koyan cesur bir makale. Elbette bundan rahatsız olan olacak ama keşke rahatsız olacaklarına biraz kendilerine çeki düzen verseler. Halkın vebalinin altında kalıp ezilmeden içinde bulundukları çirkeften bir an önce kurtulup insan gibi olsalar. saygılarımla <br /><br />YASİN KÖSE

  • ^^ Onlar.. Bakarlar ama görmezler ! Duyarlar.. ama işitmezler&#39;&#39; Allah razı olsun; bakıpta gören/ Duyupta işiten ve bu uyarıcı fikirleri bizlerle paylaşanlara.

  • öncelikle uzun zamandır aynı düşüncelerde olduğumu ve yazanın güzel olduğunu söylemek isterim. yorumları okuyorsanız ihsan hocam sizden bir ricam var.öyle bir devirde yaşıyoruz ki yandaş kanalları geçtik bariz trt atv ve cine 5 te sakın yorum için bile çıkmayın bence.nedenmi aysun kayacı ve okan bayülgen misali muhalif olmalarına karşın önce susuturup sonra lütfedip bakın muhaliflere bile

  • yorumların hepsini okumadım ama arkadaşlardan birisi kısas faiz gibı konuların gündeme gelmemesiyle eleştiryor. <br /><br />yazının bu konularla alakası yok. yazı tamamen dünyevileşen müslümanlarla alakalı. göndermeler bizim dün beraber yürüdüğümüz insanlara. bu bize acı geliyor. sosyal adaleti savunan 80 öncesi solcular 80 sonrası patron oldular. ve sosyal adaletsizliğin teminatı haline geldiler

  • anlayan var,anlamayan var.anlayanların çoğunlukta olmasına çok sevindim hocam.Sen yazmaya devam et,inşallah anlamayanlar da birgün olur anlarlar.

  • Bir programızda izleyip,tekrar dönüp okudum ve dedim ki kendi kendime:<br />-Allah sizi başımızdan eksik etmesin..!//g.ç

  • ÖZE DÖNÜŞ <br /><br /> Neden saldırtıyorlar beslemelerini <br /> ihsan hocaya , eren erdeme <br /> yoksam hakikatı söylediklerindenmi <br /> egemenlerin din anlayışından uzak <br /> hakikatı söyledikerinden <br />

  • bukadar kirlenmişliği ne temizler antiler varmı bir çareniz yoksam sıradan ayak oyunlarımı , dışarda güneşin alnında oruç tutanla , kilimanın altında aman ayakları üşümesin tatlı su müslümanlarından hangisi faziletli , asgari ücretle ay sonunu zor getirenle boğazdaki köşkünde denize nazır iftar açan hangisi sevap alır , devletten ,çalıp , çıpmadan biriktiren

  • Mesele burda dindar olmak yada olmamak değil farkları olmadığını söylemek anlamayan , bakar körlere , putlaştıran hangi tarafta olursa olsunlara söz , son onyılda akp döneminde dünyanın en zengin ilk beşyüzü arasına giren akp li sayısı baya var demekki yedi cedleri çalışmasalar otursalar yetecek kadar servet afiyet olsun demekki farkları yok hatta

  • arkadaş islam zaten o yüzden çıkmışta sonra para istedi diye biribirine girer insan paradan çakallar salakmı sıkıyosa soyunda çakallrla dans et parça parça eder insanda yalan ve sahtekarlıkla alt eder çakalı ama sen dindeysen bu hakkın yok varsada hesabını verirsin

Kategoriler

SON İÇERİKLER

ARŞİV

Takip edin

Konular